tisdag 10 november 2015

Flyktingfrågan- en av de hetaste frågorna just nu?

Vi går på Sjumilaskolan. Hos oss finns jättemånga nyanlända elever. Vissa av oss har bott här längre. Många har varit så kallade flyktingar från början. När man läser tidningen idag, eller kollar på Lilla Aktuellt så är fokus ofta på de som kommer hit, vilka som hjälper och vilka behov som finns. Många av oss på Sjumila har skrivit artiklar om flyktingar. Här kommer några av våra tankar: 


"Flyktingar tar sig främst till Tyskland och Sverige.



De två länder i Europa som tar emot flest invandrare är Sverige och Tyskland. Det är dessa två länder som just nu tar emot flest flyktingar. Jag tycker att det är bra, men jag tycker att fler länder borde ställa upp. Flyktingarna behöver kläder, hus, mat och pengar. När man kommer som flykting är det viktigt att man får gå i skolan så att man kan få ett arbete. Om man inte kan svenska kan man jobba som lärare eller städerska, man kan köra taxi och buss, man kan jobba på företag där det krävs engelska, man kan bli lärare för FBK och studiehandledare. Man kan också jobba som tolk. Och de behöver en bil som de kan köra till jobbet."

Skribent: Guled 7a

"FAKTA OM FLYKTINGKRISEN 

11 miljoner flyktingar har flyttat ifrån Syrien. Kriget i Syrien tvingar miljoner på flykt. 4 miljoner människor harr flytt sitt hemland. Hälften av dem är barn och många mår inte bra. 
Över 7.6 miljoner är på flykt från sina hem i Syrien.
Av de över 60 miljoner människor som befinner sig på flykt finns nästan 20 miljoner utanför sina hemländer. Nästan hälften av de som flyr är Afghaner, Syrien och Somalier.

De länder som ta emot flest flyktingar är Pakistan, Libanon och Iran. Sedan följer Turkiet, Jordanien, Etiopien, Kenya, Tchad, och Uganda."

Skribent: Yaacuub 8 a



"TIGGARE
Nu för tiden ser vi väldigt mycket tiggare på våra gator. De sitter på gator och tigger. Jag tycker att Rumänien måste ta hand om sin medborgare. De har fattigdom i sitt hemland. Rumänien är en av de fattigaste länderna i EU. De fattiga länderna får hjälp av EU:s rika länder. Varje år samlar EU:s rika länder miljoner pengar och delar de pengarna till de fattiga länderna i EU. De tiggarna som kommer till Sverige, de brukar alltid vara gamla som kommer, men det finns också unga. De unga brukar komma hit för att gå i skolan och detta är omöjligt. De får ingen utbildning redan i hemlandet, där är det bara de som är rika som får utbildning. I Rumänien har de samhällsklasser. De rika får allting allt möjligt, men de fattiga och de som har svårt med pengar och ekonomin får ingen utbildning. 
Hur kan landet Sverige hjälpa dessa människor? 
Sverige hjälper de redan, men vad kan vi göra åt dem som är här. De har tre månader på sig. De får vara här bara tre månader efter tre månader måste de lämna landet och åka tillbaka till Rumänien.
Så för att avsluta denna artikel är mitt svar, att jag vill att de ska åka tillbaka till hemlandet. EU får jobba med samhällsklyftorna i Rumänien. Rumäniens president får pengar och han får ta hand om detta."


Skribent: Aysegul Uca 8a


"Flyktingar är välkomna i München

När det kommer flyktingar till München i Tyskland applåderar volontärerna på stationen. Immigranterna kommer från österrikisk-ungerska gränsen.  Det är krig i landet Syrien och även andra i länder som Afghanistan. Människorna där kan inte stanna kvar. De vill komma till Europa.

 I Europa finns det inget krig just nu. Men bara för 20 år sedan var det krig på Balkan i forna Jugoslavien. 
Alla länder är inte snälla. Dit vill inte flyktingarna. De vill till Sverige, Tyskland och Österrike eller något annat land där man välkomnar dem med öppna armar. I München i Tyskland är de snälla på tågstationen. De applåderar när de krigsdrabbade människorna kommer ut ur vagnarna! De hjälper dem och tar emot dem. Där intervjuas Qaisar från Lahore i Pakistan. Han tycker att europeiska människor är så vänliga.
Hassan Khan från Jalabad i Afghanistan sitter med sina två kusiner på golvet som de sovit på. De vill till systern i Belgien, men deras pengar har tagit slut. 
Sedan i lördags har det kommit nästan 9 000 flyktingar till München.  De får hjälp och ingen utsätts för attacker som de utsatts för i andra länder som de passerat. De flesta är snälla men det är klart att inte alla tycker att det är kul med så många invandrare på en gång.  Men vi måste hjälpa dessa människor. Thomas Baumann är den som berättat om mottagandet. 


Källa: Metro 2015-09-07"

Skribent: Hibaq 9 a

”Flyktingar” från Syrien
Just nu i världen pågår ett krig i Syrien. Det kommer ungefär 800 flyktingar varje vecka, men förra veckan i torsdags kom 1700 flyktingar. Men om alla flyktingar får asyl så vart kommer alla hem och jobb att finnas? Stefan Löfven och Angela Merkel sa att alla länder borde hjälpa till och ta emot flyktingar. Italien, Spanien, Storbritannien och Frankrike var med om iden, men många andra länder som ex Ungern var inte med om det. Jag tycker att det är bra ide att alla hjälper till om problemet. För att hjälpa till kan donera kläder, pengar, sälja saker som kakor för välgörenhet o.s.v. Allting starta med att Assad styrde Syrien med diktatur men folket protesterade och Assad ville behålla sin makt och skickade soldater och militärer. Det börja komma Rebeller som ville försvara sig mot Assads arme och en av dem var IS. Men IS v- ar ingen bra Rebell grupp, de dödar oskyldiga människor och de ville inflyta en konstig sharia lag. De rekryterar med hjälp av nätet (Internet). Assad började bomba hem, byggnader och skolor och det var nu folket ville komma till I (industri) länder som snabbt som möjligt. Vintern är nära nu och folket ville inte vänta längre så de hoppar över grindarna och går till länderna i fots. Det är så fullt i flykting lägren så det är svårt att hantera problemet.
Källa(or)
Dessa källor tog jag inspiration av jag skrev inte av dem bara så du vet.
http://www.raddabarnen.se/vad-vi-gor/katastrofinsatser/syrien/?gclid=CJ6qsfP0tMgCFUIDcwodAdQMdQ
(För att hjälpa till och veta mer)
https://sverigeforunhcr.se/blogg/17-fakta-om-kriget-i-syrien-som-du-borde-kanna-till
(För att veta mer fakta)
Extra
http://www.migrationsinfo.se/
och
https://sverigeforunhcr.se/syrien?gclid=CMvxhuj2tMgCFabUcgodBC0BtQ#fakta
(om du vill veta mer)


Skribent: Abdi 8a


"Alla EU-länder borde öppna dörrarna för flyktingar

Idag dör många människor för att vi inte hjälper dem. Människor tvingas fly från Syrien, genom Turkiet och Grekland på båtar som kan ta tio personer, men vi fyller dem med hur många som helst. Vi måste öppna vägarna och göra det lättare att resa från Turkiet och Bulgarien. Alla länder får öppna sina dörrar. Vi kan erbjuda flyg och färjor som hämtar människorna. 
Som det ser ut idag tar Sverige och Tyskland ett stort ansvar. Det kommer inte att hålla. Vi måste ta ett gemensamt ansvar. Om alla öppnar sina dörrar så blir det bättre. Det finns många frivilligorganisationer och enskilda individer som gör olika insamlingsinitiativ, men vi måste ta upp det på statlig nivå. Jag tittade på partiledardebatten i oktober där Jimmy Åkesson, Jan Björklund med flera i högern ville stänga dörrarna, ha gränskontroller och försvåra arbetet. Vänstern ville ha mer öppna dörrar. Jag håller med vänstern här. 
Slutligen vill jag poäntera att jag tycker att alla borde få ett hem och ett land! "


                                                                                            Hasan Erkmen  8a

"När skall vi ta vårt ansvar och öppna dörrarna för de flyktingar som kommer till Sverige? 

På en vecka i Sverige kommer 300000 EU-emigranter och flyktingar från Syrien och andra länder. Bara i Göteborg kommer 1500 flyktingar om dagen. Just nu har vi problem med bostäder, arbete och sjukvård. När vi tar in flyktingar så har vi ett problem med att integrera dessa. Vi stänger dörrarna för dem. Det finns olika anledningar att flyktingar kommer som kultur, politik och religiös bakgrund. FNs deklaration om mänskliga rättigheter måste följas. Flyktingar är allas ansvar. Regeringen måste göra något åt saken. Vi måste sluta hitta på anledningar och ta vårt ansvar. Om vi stänger dörrarna från dessa människor så är det miljontals människor som kommer att dö varje dag. Jimmy Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare påstår att flyktingarna som kommer bidrar till ökad kriminalitet. Detta är fel! Vi stänger dörrarna för dem. Det är vårt ansvar att erbjuda bostäder, arbete och se till att alla får bra sjukvård och kan leva på en månadslön. Jag har ett förslag att vi i Norrland skall hugga ner träden och bygga upp ett nytt Miljonprojekt. Detta som sker nu är en världskris. Sverige borde ta ledningen i vilken riktning vi vill uppmuntra våra EU-medlemmar att ta sitt ansvar. Om vi sätter åren till ett perspektiv på hur länge människor har levt på jorden så är det inte många år sedan Sverige på grund av missväxt fick emigrera till Amerika. Då tog svenskar Amerikafärjan för att hitta mat, boende och lycka i Amerika. Detta var 1800-talets Amerika. Idag har USA stängt sina gränser och de tar inte in mer än 2 procent flyktingar. När det gäller sjukvården så har vi ett stort problem. Dels har våra romer och flyktingar inte rätt till all sjukvård i Sverige, dels har de inte haft råd att få sjukvård i sitt hemland. Då kommer de till Sverige för att få hjälp. Jag ser ett problem med hur dyrt det är för Sverige och att vi behöver hjälp av EU och USA. Jag ser det också ur ett mänskligt perspektiv. Tänk om det hade varit din familj, din syster eller du och jag.  "


                                                                      Salih Omer 8 a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar