tisdag 10 november 2015

Skolan är ditt ansvar!

Det finns olika lagar om talar om hur skolan ska var för att alla barn och ungdomar ska kunna utveckla sig på bästa sätt. Skolan ska till exempel ta hänsyn till elevernas olika behov( vad de tycker) . Det finns också läroplaner som talar om vad man ska ha lärt sig i olika ämnen och årskurser. 
I Sverige har vi skolplikt skolplikten gäller grundskolan och betyder att du har rätt till utbildning oavsett om du ska stanna eller återvända till ditt hemland. När du är asylsökande har du rätt till utbildning på samma sätt som andra barn i Sverige men skolplikten gäller inte dig som är asylsökande. 

 I grundskolan är det är vanligt att man börjar i en förberedelseklass, som är avskild från ordinarie klass, när man är nyanländ. Skolan har ansvar för att på bästa sätt ge dig som nyanländ möjlighet att integreras och skapa dig en framtid i Sverige. Skolan ska också erbjuda dig en utbildning som passar dig utifrån dina behov och förutsättningar.  

Om du tycker att något är fel till skolan kan du börja med att prata med rektorn. Eller med din mentor eller vårdnadshavare ska hjälpa dig och stötta dig när du pratar om skolan. 
Alla ungdomar i Sverige som har avslutat grundskolan har rätt till en gymnasieutbildning. Gymnasieskolan är treårig och frivillig. 


DITT ANSVAR, i Sverige har vi skolplikt. Det innebär att du måst delta i undervisningen och de aktiviteter som skolan ordnar. 

Skribent: Gulcin 8 a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar